Auto prive of zakelijk

Bovenstaande vraag komt vaak voor bij ons in de praktijk. Het is ook niet direct te beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’.

Het hangt van verschillende factoren af zoals:

  • Het aantal kilometers dat zakelijk en privé wordt gereden
  • De cataloguswaarde van de auto. Dit is de nieuwwaarde inclusief BPM en BTW
  • De kosten van de auto, zoals verzekeringskosten, onderhoudskosten, motorrijtuigenbelasting, parkeergeld;
  • Het gemiddelde brandstofverbruik.

Als de bovenstaande bedragen bekend zijn dan kan er een berekening worden gemaakt. Hieruit volgt wat voordeliger is nl., zakelijk of privé.

Privé auto

Bij een privé auto kan er € 0,19 per kilometer worden gedeclareerd voor de zakelijke ritten. De kosten van de auto mogen niet in mindering worden gebracht op het resultaat. De btw op brandstofkosten en onderhoudskosten mogen worden teruggevorderd met in achtneming van de fiscale regels.

Auto van de zaak

Bij een auto van de zaak kunnen wel alle kosten die betrekking hebben op de auto ten laste van het bedrijfsresultaat worden gebracht. De btw mag volledig worden verrekend.
Als er meer dan 500 km privé wordt gereden dan komt er een bijtelling van 22% (of: 4% volelektrische auto's) van de cataloguswaarde in het resultaat. Tevens  moet 2,7% (of: 1,5%) van de cataloguswaarde aan btw worden afgedragen aan de belastingdienst.

Het is veel complexer dan hiervoor is aangegeven. Het is zo eenvoudig mogelijk en beknopt  beschreven. Indien er  vragen zijn neem dan contact met ons op.

 

Copyright RS accountancy & advies © 2014. Alle rechten voorbehouden.